Archiv článků

  • 01.01.2011 Slavnost Matky Boží Panny Marie - Nový rok 2011

    Slavnost Matky Boží Panny Marie - Nový rok 2011

    Novoroční slavnostní pontifikální mši svatou dne 1. 1. 2011 celebroval v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích biskup Jan Baxant spolu s generálním vikářem P. Stanislavem Přibylem CssR., P. Jiřím Hladíkem Oc.R. a R.D. Martinem Davídkem. Nový rok patří ještě k vánočním svátkům. Tento den je velkým mariánským svátkem, nazývaným Slavnost Matky Boží Panny Marie.
    Přečíst
  • 31.12.2010 Poděkování za uplynulý rok

    Poděkování za uplynulý rok

    U příležitosti zakončení občanského roku 2010 byla v litoměřické katedrále sloužena mše sv. Hlavním celebrantem byl apoštolský nuncius v ČR Mons. Diego Causero, koncelebrovali litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, generální vikář P. Stanislav Přibyl CSsR, dómský farář J. M. can. P. Jiří Hladík O. Cr., první rada apoštolské nunciatury Mons. Dennis Kuruppassery a P. Martin Davídek. V závěru bohoslužby pronesl litoměřický biskup následující slova:
    Přečíst
  • 31.12.2010 Děkovná mše svatá v litoměřické katedrále

    Děkovná mše svatá v litoměřické katedrále

    Apoštolský nuncius v České republice Mons. Diego Causero strávil poslední hodiny roku 2010 v Litoměřicích. Spolu s litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem a dalšími kněžími sloužil v podvečer 31. prosince děkovnou mši svatou v katedrále sv. Štěpána.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Jaroslav Tůma a Hipocondria ensemble hrají české varhanní koncerty 18. století

    Jaroslav Tůma a Hipocondria ensemble hrají české varhanní koncerty 18. století

    V těchto dnech bylo vydáno nové CD s nahrávkami varhanních koncertů českého pre-klasicismu, jehož koproducentem je Biskupství litoměřické. České varhanní koncerty 18. století autorů Karla Blažeje Kopřivy, Jana Václava Stamice a Jana Křtitele Vaňhala tu znějí v podání významného českého varhaníka Jaroslava Tůmy a souboru Hipocondria ensemble.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Sbírka autolékárniček pro Afghánistán

    Sbírka autolékárniček pro Afghánistán

    České velkopřevorství iniciuje ve spolupráci s Armádou České republiky (Provinční rekonstrukční tým Lóghar) a s pražskou arcidiecézí sbírku autolékárniček pro Afghánistán. Sbírka je dobrovolná, její organizátoři vítají aktivitu jednotlivých farností.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Koledníci Tříkrálové sbírky vyjdou po Novém roce již pojedenácté

    Koledníci Tříkrálové sbírky vyjdou po Novém roce již pojedenácté

    Počátkem ledna 2011 opět vyjdou do ulic koledníci se zapečetěnými pokladničkami s logem Charity ČR. V celostátním měřítku půjde již o jedenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Její výtěžek je tradičně určen především na pomoc lidem v nouzi.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Štědrovečerní setkání biskupa Jana Baxanta s rodinami

    Štědrovečerní setkání biskupa Jana Baxanta s rodinami

    Biskup Jan Baxant se setkal na Štědrý den odpoledne s rodinami, pro něž sloužil mši svatou v děkanském kostele Všech svatých na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Koncelebrantem byl litoměřický děkan R.D. Józef Szeliga. Bohoslužbu navštívily více než tři stovky lidí.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Litoměřičtí skauti přinesli Betlémské světlo do katedrály

    Litoměřičtí skauti přinesli Betlémské světlo do katedrály

    Skauti litoměřického střediska Radobýl přinesli na Štědrý den Betlémské světlo do katedrály sv. Štěpána, aby mohlo být po tradičním slavnostním setkání předáno veřejnosti. Zde je od skautů poprvé po letech nepřevzal litoměřický biskup Josef Koukl (zemřel v květnu letošního roku), ale dómský farář P. Jiří Hladík O.Cr.
    Přečíst
  • 27.12.2010 Biskup poděkoval pracovníkům charity za pomoc při povodních

    Biskup poděkoval pracovníkům charity za pomoc při povodních

    Diecézní charita Litoměřice pořádala v úterý 21. prosince 2010 setkání pracovníků oblastních a farních charit. Ředitelka Růžena Kavková jim osobně poděkovala za práci, kterou odvedli při odstraňování škod způsobených povodní na severu Čech v srpnu letošního roku.
    Přečíst
  • 26.12.2010 Jmenování nových kanovníků katedrální kapituly

    Jmenování nových kanovníků katedrální kapituly

    U příležitosti svátku sv. Štěpána - prvomučedníka jmenoval litoměřický biskup Mons. Jan Baxant deset nových kanovníků litoměřické katedrální kapituly sv. Štěpána. Dekret litoměřického biskupa přečetl v katedrále v závěru pontifikální poutní mše sv. kancléř biskupské kurie Mgr. Miloslav Marek.
    Přečíst
  • 26.12.2010 Svatý Štěpán

    Svatý Štěpán

    Zamyšlení kanovníka Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích a dómského faráře P. Jiřího Hladíka O.Cr. o svatém Štěpánu.
    Přečíst
  • 26.12.2010  Poutní slavnost katedrály sv. Štěpána

    Poutní slavnost katedrály sv. Štěpána

    V litoměřické katedrále v den svátku sv. Štěpána 26. prosince 2010 celebroval biskup Jan Baxant spolu s P. Jiřím Hladíkem O.Cr. a R.D. Martinem Davídkem slavnostní mši svatou. Výroční oslavě prvomučedníka sv. Štěpána byli také přítomni všichni bohoslovci studující za litoměřickou diecézi.
    Přečíst